2014. október 6., hétfő

Blog vezetésről avagy a kritika írásról || Allison R

Kedves olvasóink!
Először is szeretném megköszönni, a szerkesztők nevében is, a feliratkozók számát, hálásak vagyunk nektek. Hirdessétek, HA tetszik az oldal.
Jöjjön a cikk:

Tévedések avagy a kritika írásról néhány szó
Az első és legfontosabb dolog a kritika írásnál, a szempontok kitalálása.
  •  Vannak olyan design/kritika blogok, amik például a történetet nem olvassák el, így csak a design-ról adnak egy rövid kritikát. Személyes véleményem szerint, rengeteg ember eltudja dönteni azt, hogy jó-e a design-ja vagy sem, ha mégsem, akkor általában szeretnének a történetről is kritikát kérni, ezért a legegyszerűbb megoldás, ha írsz egy kritikát a designról, majd a történetről. Talán ez így idiótán hangzik, mert ez alap dolog, de rengeteg olyan blogot láttam, ahol csak design kritikát kapnak, hiába akarnak történet kritikát is. 
  • Ha szeretnél kritikát írni, figyelmesen olvasd el  történetet, mert a végén te hibázol, és nem fognak újra kritikát kérni. Ha például leírod, hogy ott nem volt vessző, de mégis volt, elég nagyot bakizol. 
  • Sablonsztori. Na most szögezzük le, a sablon sztori nem minden esetben sablon sztori. Vannak blogok, amik most kezdődtek, és talán van valami hasonmása egy másik történethez. Na és? Adjunk esélyt, lehet teljesen máshol köt ki a végén a történet. Talán úgy kezdődik, hogy első látásra, jaj de szeretjük egymást, itt a teló számom édes, puszi nyuszi, de a végén meg lehet olyan csavart tesz be az illető, hogy nem számítasz rá.
  • Ne ítéljünk első látásra. Talán a design nem szép, sőt.. De talán a sztori meg maga a csoda, eredeti és szépen fogalmazott mondatok vannak bepötyögve. Mindenféleképpen olvassuk el, utána ítélkezzünk.

A blogírásról


  • Íme néhány nem sablon szereplő akiket használhattok blogjaitokhoz, annak érdekében, hogy a kezdeményező olvasó, ne menjen úgy el a blogodról hogy "jaj újabb sablon blog".

Sarah Wayne Callies

Jessica Lowe

Jessica Chastain

Jasmine Villegas

Amanda Crew

Alice Greczyn

Bella Hadid
  • Ezután néhány olyan helyszínt szeretnék felsorolni ami NEM SABLON.
     Ilyen például: -Portofino (Olaszországban)
                          -Porto Cervo (Szintén Olaszország)
                          -Saint Lucia
                          -Beachcomber-sziget
                          -Hvar(Adria partjainál)
                          -Ibiza
    És íme néhány SABLON hely, amit NE használ a blogodhoz, legalábbis nem épp különleges ezt használni:  -New York
                    -London
                    -Los Angeles
                    - Párizs
                    
  • Néhány SABLON történet, amikről jobb ha nem írsz, mert (jobb esetben) a második rész után abba hagyják: -Elköltöztem Londonból a szüleimmel egy másik városba, és új gimit kell kezdenem. A szünetbe egy szőke hajú fiú nekem jött, este pedig már randiztunk, mert első látásra szerelem. Szerintem jobb ha hagyod, ha ilyen ötleted van.
    Azután: -A barátnőmmel elmentünk nyaralni New Yorkba, és már barátunk is lett, mert annyira hiperszupermegajó minden.
    -
    Még olyan is lehet, hogy: A szüleimmel összevesztem, ezért elutaztam a nagyvárosba, ahol megismertem egy lányt, kedves aranyos, és összejöttem egy fúival, és még aznap este bevallotta, hogy szerelmes belém, ezáltal nem fogok vissza haza menni.
    Még mielőtt valaki ilyen első látásra szerelem dolgot írna, gondoljátok végig reálisan, hogy a hétköznapban, hogyan zajlik egy ilyen. A való életben szerintem több hét akár hónapok is kellenek, ahhoz, hogy szerelembe essünk. Tehát gondolj át néhány dolgot.

    Néhány tipp: Ahhoz, hogy blogot kezd írni, egy megkapó ötletre, szép design-ra (habár ez inkább mellékes), és ígényes mondatokra van szükség. A párbeszédes résznél, ne hatszáz sorba írj folyamatosan párbeszédet, köztük, írj le egy kisebb jellemzést, például reagálást, küllemet, ilyeneket, elég unalmas azt olvasni, hogy például: -Csá
                                                              -Szia
                                                              -Hogy vagy?
                                                              -Jól na és te?
                                                              -Na az tök jó. Elhívtak egy buliba. Jössz velem?
                                                              -Ja. 
                                                              És elmentünk bulizni.
    Hahóó! Ilyet nem szívesen olvasok, se én se senki! próbálj meg szép hosszú mondatokat kreálni, és szerintem a prológus plusz egy rész feltétele után, kérj valakitől egy kritikát, hogy mondja el szerinte mi lehet-e a probléma, a jó és minden egyéb amin tudsz változtatni. 

Remélem tudtam néhányotoknak segíteni! Hamarosan érkezem, újabb cikkel, addig is millió puszi. 



Allison R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése